Tuesday, February 25, 2014

Cauliflower Gratin/ Couve-flor Gratinada

Cauliflower Gratin by LoPruett
 
Ingredients:
1 Head cauliflower
4 Tbsps ( tablespoon) of butter 
2 Tbsps all-purpose flour 
2 cups of warm milk Salt and black pepper to taste
1/3 cup grated Parmesan cheese
2 eggs
1/2
finely chopped onion
nutmeg to taste.
1/2
cup grated mozzarella
1 Tablet chicken broth (or vegetable broth )
1Tbsp olive oil

Directions:
Wash and cut the cauliflower into bouquets .
In a saucepan, bring water with a little salt and boil. Add the cauliflower and cook for 4 minutes . Drain and let cool .
In a saucepan , melt the butter , add the onion, flour and stir well until creamy . Add gradually the hot milk and , stirring constantly , cook until thickened . Season with salt and pepper, and nutmeg . Add the grated cheese and beaten eggs . Mix well and remove from heat . Let cool .
 Accommodate the cauliflower in an ovenproof dish , lightly greased with a little olive oil . On top , spread the cream and top with the grated mozzarella . Bake preheated high ( 45 min ) , bake until golden brown and cheese is melted . Serve immediately
 
Ingredientes:
 1 couve-flor média
 4 colheres de sopa de manteiga
 2 colheres de sopa  farinha de trigo
 2 copos americanos de leite quente
 Sal e pimenta a gosto
 1/3 copo americano  queijo parmesão ralado
 2 ovos
 1/2 cebola picadinha
 noz-moscada a gosto.
 1/2 copo americano de mussarela ralada
 1 tablet caldo de galinha (ou caldo de legumes)
 1 colher de sopa  azeite de oliva
 

Modo de preparo:
Lave e corte a couve-flor em buquês. Em uma panela, coloque água com um pouco de sal e deixe ferver. Junte a couve-flor e cozinhe por 4 minutos. Escorra e deixe esfriar. Em uma panela, derreta a manteiga, junte a cebola  a farinha  e mexa bem até formar um creme. Junte, aos poucos, o leite quente e, sem parar de mexer, cozinhe até engrossar. Tempere com o sal e a pimenta,e noz-moscada. Adicione o queijo ralado e os ovos batidos. Misture bem e desligue o fogo. Deixe amornar. Acomode a couve-flor em um refratário, levemente untado com um pouco de azeite. Por cima, espalhe o creme e cubra com a mussarela ralada. Leve ao forno preaquecido alto (45 min), asse até dourar e o queijo derreter. Sirva em seguida

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