Thursday, February 27, 2014

Baked Codfish/ Bacalhau ao Forno

Ingredients for 4 people:
4 pieces of desalted codfish
2 lb  diced potatoes
2 medium onions cut into half-moon slices
3 cloves garlic, minced
1 bay leaf
125 ml of olive oil
40g butter
40g flour
250ml milk
250 ml of fresh sour cream
salt to taste
Nutmeg to taste
pepper to taste
Lemon Drops
Vegetable oil 
   1/2 cup Parmesan cheese
Oil for frying
  

Preparation
1. Cook the cod in a pot of water for 5 minutes. Put just enough water to cover the cod. Boil for 5 minutes, then remove the cod to a plate and let it cool .
2 . Save the 200 ml of water used to boil the cod to make the béchamel sauce. When  it is cold , clean the cod skin and bones and shred it in chips.
3 . Fry the potatoes in hot oil and then  put them in a tray with absorbent paper .
4 . To make Béchamel sauce: In a small saucepan, melt the butter and let it warm up . Add the flour and stir well. While stirring , slowly add the cod water, milk, and cream. When it starts boiling , season with salt, pepper, nutmeg and a few drops of lemon. Stir and turn off the heat .
5 . In another saucepan, heat the oil, onions, minced garlic and bay leaf. Stir and let it cook. When the onion are caramelized  add the cod, stir and let it cook a bit. After a few minutes, remove the bay leaf , add the fried potatoes and mix well. Add 2 /3 of the béchamel sauce, stir well and turn off the heat .
6 . Spread the olive oil in an oven dish, place the cod and spread well. Spread the remaining sauce over the cod as well. Finally , sprinkle with grated cheese.
7 . Take the gratin cod in a preheated high oven at 15 to 20 minutes. After 20 minutes, it is ready.
  
Bacalhau ao forno
Ingredientes para 4 pessoas:
4 postas de bacalhau sem sal
1 kg de batata cortada em cubos
2 cebolas médias cortadas em rodelas meia-lua
3 dentes de alho picados
1 folha de louro
125 ml de azeite ...

40g de manteiga
40g de farinha
250 ml de leite
250 ml de creme de leite
Sal agosto
Noz-moscada a gosto
Pimenta a gosto
Gotas de limão
Azeite para pincelar
1/2 cup Queijo ralado
Óleo para fritar
Preparação:
1. Numa panela com água cozinhe o bacalhau durante 5 minutos.
Coloque água suficiente apenas para cobrir o bacalhau.
Passado os 5 minutos retire o bacalhau para uma travessa e deixe esfriar.
2. Reserve 200 ml de água do bacalhau para fazer o molho béchamel.
Depois de frio, limpe o bacalhau de peles e espinhas e desfie-o em lascas.
3. Frite as batatas em óleo quente e depois de fritas coloque-as num tabuleiro com papel absorvente.
4. Molho Béchemel: Numa panela leve ao fogo a manteiga e deixe aquecer.
Junte a farinha e mexa muito bem.
Enquanto mexe, junte aos poucos a água do bacalhau, o leite e o creme de leite.
Quando começar a ferver, tempere com sal, pimenta, noz-moscada e umas gotas de limão.
Mexa e apague o fogo.
 5. Numa outra panela, leve ao fogo o azeite, as cebolas, os alhos picados e a folha de louro.
Mexa e deixe refogar.
Quando a cebola estiver loirinha, junte o bacalhau, mexa e deixe refogar um pouco.
Passado alguns minutos, retire a folha de louro, junte a batata frita e envolva bem.
Junte 2/3 do molho béchamel, mexa bem e apague o lume.
6. Pincele um tabuleiro com azeite, coloque o bacalhau e espalhe-o bem.
Por cima do bacalhau, espalhe bem o restante molho.
Por fim, polvilhe com o queijo ralado.
7. Leve a gratinar em forno pré-aquecido nos 220º entre 15 a 20 minutos.
Passado os 20 minutos está pronto a tirar do forno.

 



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